Nieuwsmedia

Journalistieke hoogstandjes van

2022

Goede onafhankelijke journalistiek is het kloppend hart van DPG Media. Ook in 2022 maakten de nieuwsmedia impact met opvallende en aangrijpende verhalen en podcasts. Hoe kwamen deze tot stand en wat hebben ze opgeleverd? Het verhaal achter hun verhaal door de ogen van de journalisten zelf.

Abel Bormans, Willem Feenstra & Maud Effting (de Volkskrant)  

“Niemand greep in bij De Wereld Draait Door”

“In juni 2022 besloten we een onderzoek te starten naar de werksfeer bij het tv-programma De Wereld Draait Door. Dat het er achter de schermen niet altijd zachtzinnig aan toe ging, was bij velen in de mediawereld bekend. Maar de precieze aard en omvang van de problemen bleef onduidelijk.

Lees meer

Matthijs van Dam (Trouw)

“De slaven van Qatar veranderden mijn leven”

“Al vele jaren voor het WK voetbal in Qatar hoorden we over de gastarbeiders uit straatarme landen die onder erbarmelijke omstandigheden de stadions en andere infrastructuur bouwden. We wisten dat velen zich doodwerkten en nauwelijks betaald kregen, maar kenden we hen ook écht?

Lees meer

Faroek Özgünes (HLN/VTM)

“De rusthuis­moorden: ongemerkt een overdosis”

“Als misdaadjournalist ontdekte ik dat in een woon-zorgcentrum in de West-Vlaamse gemeente Oostrozebeke drie moorden en zes moordpogingen waren begaan op bewoners. Politie en gerecht voerden twee jaar lang in het geheim een onderzoek, maar konden de dader nooit vatten.

Lees meer

Julia Bokdam (AD)

“De paniek rond energie­prijzen in de praktijk”

“Ze gilt. ‘Je laat me gewoon zitten.’ Als de vrouw hoort dat ze geen recht heeft op de Nederlandse energiecompensatie van 190 euro, raakt ze in paniek. Ze heeft geen familie meer, alleen een hond, maar die dreigt dood te gaan omdat ze de kosten voor de dierenarts niet kan betalen. Het is een van de gesprekken die indruk maken. Net als de schreeuw om hulp van een moeder die ten einde raad is. 

Lees meer

Joël De Ceulaer (De Morgen) 

“Een podcast die dagen blijft nazinderen”

“In mijn podcastreeks Het inzicht doe ik wat ik het liefste doe: gesprekken voeren die ergens over gaan met mensen die iets te vertellen hebben. Ik nodig elke week een gast uit en vraag hem of haar een fundamenteel inzicht met ons te delen.

Lees meer

Angelique Kunst (TUBANTIA/ADR)

“Gefascineerd door 
deze bizarre saga”

“Minstens drie keer heb ik op het punt gestaan ermee te stoppen. Ik had over de Twentse multimiljonair Gerard Sanderink en zijn opmerkelijke vriendin, ‘cybercharlatan’ Rian van Rijbroek, al meer dan honderd artikelen geschreven, en ook nog een boek. DPG Media wilde daar nog graag een podcast aan toevoegen, maar eerlijk gezegd zag ik daar de meerwaarde niet van.

Lees meer

Birgit Van Mol, Niels De Vos & Geert Dewaele (HLN/VTM)

“Onze lezers werden luisteraars, al 2 miljoen keer”

“Het was Niels die met het idee kwam om De Kroongetuigen uit het archief te halen. In die succesvolle VTM-televisiereeks vertellen speurders, familieleden en getuigen bekende en onbekende moordverhalen uit Vlaanderen van begin tot einde. ‘Wat als we de audiotracks nu eens herbewerken en in een podcast verwerken?’, vroeg hij zich af. De podcastserie De Kroongetuigen was geboren.

Lees meer

Abel Bormans, Willem Feenstra & Maud Effting (de Volkskrant)  

“Niemand greep in bij

De Wereld Draait Door”

“In juni 2022 besloten we een onderzoek te starten naar de werksfeer bij het tv-programma De Wereld Draait Door. Dat het er achter de schermen niet altijd zachtzinnig aan toe ging, was bij velen in de mediawereld bekend. Maar de precieze aard en omvang van de problemen bleef onduidelijk. Door de persoonlijke aard van de gesprekken was het vaak ingewikkeld om het vertrouwen van bronnen te winnen. We hebben altijd benadrukt dat het ons ging om het systeem, en niet om één of enkele personen. Over dat systeem bleek veel verontwaardiging te bestaan. Dat was voor velen de drijfveer om toch met ons te spreken. Uit ons onderzoek bleek dat er sprake was van structureel grensoverschrijdend gedrag en dat zich een systeem had gevormd waardoor het succesprogramma ondanks die omstandigheden kon doorgaan. Tientallen medewerkers kregen burn-outs, ernstige psychische klachten zoals angst- en paniek­aanvallen, of raakten anderszins beschadigd. De top van omroep BNNVara werd herhaaldelijk gewaarschuwd, maar greep niet in. Vijf maanden werkten we aan het artikel, waarvoor we met meer dan zeventig oud-medewerkers spraken. Ons artikel heeft een discussie op gang gebracht over omgangsvormen en machtsverhoudingen in de mediawereld.”


Het artikel over De Wereld Draait Door verscheen op 18 november 2022 in de Volkskrant.

Lees meer

Matthijs van Dam (Trouw)

“De slaven van Qatar veranderden mijn leven”

“Al vele jaren voor het WK voetbal in Qatar hoorden we over de gastarbeiders uit straatarme landen die onder erbarmelijke omstandigheden de stadions en andere infrastructuur bouwden. We wisten dat velen zich doodwerkten en nauwelijks betaald kregen, maar kenden we hen ook écht?


Voor de reportagereeks De slaven van Qatar reisden fotograaf Patrick Post en ik naar Bangladesh, vanwaaruit veel kansarme jonge mannen naar Qatar trokken, om het enorme humanitaire offer van dit WK een gezicht te geven. We maakten vijf portretten van teruggekeerde gastarbeiders of hun rouwende familie, wier geliefden in Qatar waren gestorven. Wat bleek? Het waren mensen zoals u en ik. Met dromen, hoop, wanhoop, verdriet, schaamte, en wonderbaarlijk genoeg ook enorme veerkracht. Betrokken Trouw-lezers organiseerden daarop een crowdfundingactie: zo’n duizend lezers haalden samen bijna een halve ton op. De foto’s en berichtjes die de slachtoffers mij vanuit Bangladesh sturen over hoe zij hun leven daarmee weer opbouwen, zal ik voor altijd koesteren. De reis naar Bangladesh heeft mijn leven als journalist ook veranderd. Ik ben dankbaarder voor wat ik heb en dat mijn wieg in Nederland staat, waar ik geen keuze hoef te maken tussen verhongering en slavernij.”


De reportagereeks De slaven van Qatar verscheen in oktober en november 2022 in Trouw.

Lees meer

Faroek Özgünes (HLN/VTM)

“De rusthuismoorden:

ongemerkt een overdosis”

“Als misdaadjournalist ontdekte ik dat in een woon-zorgcentrum in de West-Vlaamse gemeente Oostrozebeke drie moorden en zes moordpogingen waren begaan op bewoners. Politie en gerecht voerden twee jaar lang in het geheim een onderzoek, maar konden de dader nooit vatten. Samen met journalisten van de onderzoekscel van News City onthulden we dat de slachtoffers een overdosis insuline kregen toegediend terwijl geen van hen diabetespatiënt was. De onderzoekscel sprak met familieleden die in het ongewisse verkeerden. Hoe had iemand ongemerkt de insuline kunnen toedienen? De onderzoeksredactie vroeg alle inspectieverslagen van het woon-zorgcentrum op, waaruit bleek dat het gebrekkige medicatiebeleid al jaren een pijnpunt was. Een journalist van de onderzoekscel ging undercover aan de slag in het woon-zorgcentrum en legde met verborgen camera vast hoe geneesmiddelen niet achter slot en grendel werden bewaard, maar gewoon te grabbel lagen.


De zaak bracht de Vlaams minister van Welzijn in het nauw. Inspectieverslagen werden blijkbaar niet opgevolgd en diensten waren niet op de hoogte van de moorden en het onderzoek. Zorginspecteurs vielen binnen in het woon-zorgcentrum en stelden veel meer gebreken vast. Het leidde tot een strenge opvolging en zelfs een opnamestop voor nieuwe bewoners. De rusthuismoorden zijn nog altijd niet opgelost.”


De zaak van de rusthuismoorden werd op 7 september 2022 onthuld via HLN en VTM Nieuws.

Lees meer

Julia Bokdam (AD)

“De paniek rond energieprijzen in de praktijk”

“Ze gilt. ‘Je laat me gewoon zitten.’ Als de vrouw hoort dat ze geen recht heeft op de Nederlandse energiecompensatie van 190 euro, raakt ze in paniek. Ze heeft geen familie meer, alleen een hond, maar die dreigt dood te gaan omdat ze de kosten voor de dierenarts niet kan betalen. Het is een van de gesprekken die indruk maken. Net als de schreeuw om hulp van een moeder die ten einde raad is. ‘Help mij zodat ik mijn kinderen kan blijven voeden.’ En de klant die in blinde paniek zegt uit het leven te stappen als er geen oplossing komt. Zeven weken lang werkte ik undercover op de klantenservice van Budget Energie. Het salaris maakte ik over naar het Armoedefonds. Mijn verhaal bracht de problematiek rond de torenhoge energietarieven van de theorie naar de praktijk. Een wrange praktijk, met veel paniek en radeloosheid. Veel gezinnen kwamen in de knel te zitten. Dit verhaal had impact op lezers, die zich gehoord voelden. Op organisaties, die nu deuren openen die tot voor kort gesloten bleven. En op mij, als journalist. Omdat ik niet van een afstand observeerde, maar er middenin zat.”


Het artikel Undercover bij energiereus verscheen op 17 december 2022 in de ADR-kranten.

Lees meer

Joël De Ceulaer (De Morgen)

“Een podcast die dagen blijft nazinderen”

“In mijn podcastreeks Het inzicht doe ik wat ik het liefste doe: gesprekken voeren die ergens over gaan met mensen die iets te vertellen hebben. Ik nodig elke week een gast uit en vraag hem of haar een fundamenteel inzicht met ons te delen.

Het is de bedoeling dat de gesprekken lang vers blijven. Ik zou het ideaal vinden als elke aflevering bij de luisteraars nog dagen blijft nazinderen, als mijn gasten ons allen stof tot nadenken bieden. Zij moeten maar aan één criterium beantwoorden: ze moeten ons iets boeiends leren. Zoals geoloog Manuel Sintubin (‘Het leven op aarde is een gigantische toevalstreffer’) of filosofe Tinneke Beeckman (‘Dat je alles kan worden wat je wil, is helemaal niet waar’).


Ik heb mij niet gespecialiseerd in een vakgebied, maar in een genre: het interview. Interviewen is een mooie stiel, je krijgt gratis privéles van denkers en doeners uit alle mogelijke sectoren. Nu de podcast stilaan ingeburgerd is als journalistiek medium, leek het mij een goed moment om het in die vorm te doen. En podcasten heeft een groot voordeel: ik hoef de gesprekken na afloop niet meer uit te tikken.”


De podcast Het inzicht begon op 6 september 2022 bij De Morgen en telde afgelopen jaar 10 afleveringen.

Lees meer

Angelique Kunst (TUBANTIA/ADR)

“Gefascineerd door deze bizarre saga”

“Minstens drie keer heb ik op het punt gestaan ermee te stoppen. Ik had over de Twentse multimiljonair Gerard Sanderink en zijn opmerkelijke vriendin, ‘cybercharlatan’ Rian van Rijbroek, al meer dan honderd artikelen geschreven, en ook nog een boek. DPG Media wilde daar nog graag een podcast aan toevoegen, maar eerlijk gezegd zag ik daar de meerwaarde niet van. Bovendien kostte het maken ontzettend veel tijd en had podcast-­collega Renée van Heteren heel andere ideeën over verhalen vertellen dan ik.


Inmiddels staat de teller voor onze reeks op meer dan een miljoen downloads en is In de ban van Rian de best beluisterde podcast van DPG Media in Nederland ooit. Mijn worsteling met het nieuwe medium werd dankzij Renée een spannend avontuur. We schreven samen scripts, interviewden betrokkenen en zochten naar bruik­bare clips. Ik leerde van haar om op een andere manier naar het verhaal te kijken, en vooral ook anders te luisteren.


Ik had nooit durven denken dat dit zo’n succes zou worden. De mooiste ontdekking was wel dat de podcast een geheel nieuwe doelgroep bleek te trekken: ook jongeren blijken gefascineerd te zijn door deze bizarre saga.”


De podcast In de ban van Rian begon op 23 juli 2022 bij ADR en telde afgelopen jaar 7 afleveringen.

Lees meer

Birgit Van Mol, Niels De Vos & Geert Dewaele (HLN/VTM)

“Onze lezers werden luisteraars, al 2 miljoen keer”

“Het was Niels die met het idee kwam om De Kroongetuigen uit het archief te halen. In die succesvolle VTM-televisiereeks vertellen speurders, familieleden en getuigen bekende en onbekende moordverhalen uit Vlaanderen van begin tot einde. ‘Wat als we de audiotracks nu eens herbewerken en in een podcast verwerken?’, vroeg hij zich af. De podcastserie De Kroongetuigen was geboren.


Birgit, voormalig VTM Nieuws-anker, verwelkomt de luisteraars en leidt elke aflevering in. Het resultaat verbaast iedereen. Doordat je geen reconstructiebeelden bij de audio krijgt, zoals op tv, begin je automatisch het verhaal te visualiseren in je hoofd. De gebeurtenissen en getuigenissen komen daardoor zo mogelijk nog echter over.


Toen we in januari 2022 De Kroongetuigen lanceerden, voelden we meteen de connectie met onze lezers die luisteraars werden. In totaal heeft Niels nu 22 afleveringen herbewerkt, goed voor meer dan 2 miljoen beluisteringen. Dagelijks komen daar nog duizenden luisteraars bij, omdat elk verhaal ook tijdloos is. De Kroongetuigen viel intussen twee keer in de prijzen: de Belgian Podcast Award in de categorie Documentaire, en in januari van dit jaar de allereerste Kastaar! (de Vlaamse mediaprijzen voor televisie, radio en digitaal) in de categorie podcast. Een geweldige bekroning.”


De podcast De Kroongetuigen begon op 7 januari 2022 bij HLN en VTM Nieuws en telde afgelopen jaar 15 afleveringen.

Lees meer