ESG
Positieve impact vergroten,
Negatieve effecten verkleinen
Bij DPG Media doen we elke dag verslag van wat er speelt in de maatschappij en hoe deze verandert. Verschillende merken doen dat zelfs al honderden jaren. Met de manier waarop onze media worden gemaakt, hebben we ook impact op de maatschappij en het milieu.
Paul Vereijken
(36), ESG-MANAGER DPG Media
De zes pijlers van het ESG-beleid (Environmental, Social en Governance, oftewel Milieu, Maatschappij en Bestuur) vormen de leidraad voor hoe DPG Media positieve impact wil vergroten en de negatieve effecten wil verkleinen. Alleen door er samen aan te werken, kan daar invulling aan worden gegeven. Net zoals bij het maken van onze media.
Heel veel mensen binnen DPG Media geven gepassioneerd invulling aan de pijlers. Op de volgende pagina’s kunt u lezen wat de resultaten zijn van het werk van tientallen collega’s. Dit jaar wordt verder gebouwd op het stevige fundament van 2023. Werken aan de maatschappelijke impact is een permanent proces. Het reduceren van onze ecologische voetafdruk krijgt in 2024 meer aandacht dan ooit. De milieu-impact van hoe media worden gemaakt, zal zwaarder meewegen in te nemen beslissingen. Dat Mediavaert dit jaar wordt betrokken, is dan ook treffend. Een kantoor dat zowel groen is in beleving, als in de minimale impact op de omgeving. Laat het de toon zetten voor de rest van het jaar.
Pijler 1
Reduceren ecologische voetafdruk
Onze bijdrage aan het terugbrengen van de broeikasgasuitstoot en spaarzaam omgaan met de wereld om ons heen.
Lees meer
Pijler 1
Reduceren ecologische voetafdruk
Onze bijdrage aan het terugbrengen van de broeikasgasuitstoot en spaarzaam omgaan met de wereld om ons heen.
Hoe meten we onze ecologische voetafdruk?
Alle activiteiten van DPG Media en haar medewerkers stoten broeikasgassen uit. Hoeveel precies wordt in kaart gebracht volgens de internationale standaard op dit gebied: het Greenhouse Gas Protocol, kortweg GHG-protocol. Er zijn diverse broeikasgassen, maar het protocol rekent al die gassen om naar één gas, namelijk koolstofdioxide, en spreekt dan ook over een CO2-equivalent.
Deze registratiemethode voor uitstoot kent drie hoofdcategorieën: scope 1, 2 en 3. Scope 1 omvat alle uitstoot die direct in de gebouwen en door bedrijfswagens wordt veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan het verbranden van gas voor de verwarming of benzine in een auto. Scope 2 is de uitstoot van alle energie die wordt aangekocht, zoals elektriciteit. Scope 3 is de breedste categorie. Hieronder valt de uitstoot van alles wat wordt aangekocht, tv-producties die worden gemaakt, distributie van de kranten en tijdschriften, het energieverbruik van de sites en apps, afval, reizen (uitgezonderd bedrijfswagens) en thuiswerken.
Elke activiteit heeft een CO₂e-uitstoot, maar elke activiteit bestaat uit allerlei stappen en materialen. Kranten en tijdschriften bestaan uit vele soorten papier en inkt, en duizenden vrachtwagens en auto’s verspreiden ze. Tv-producties bestaan uit decorstukken, studio’s, opnames op locatie en reizen over heel de wereld. De CO₂e-uitstoot van DPG Media is die van de producten van meer dan honderd merken. Die worden gemaakt door duizenden mensen en gebruikt door miljoenen mensen.
De daadwerkelijke uitstoot in kaart brengen is een complexe en omvangrijke klus. Elk jaar zullen we onze uitstoot nauwkeuriger in kaart brengen. Op dit moment baseren we ons nog gedeeltelijk op inschattingen op basis van gemiddelden en kosten.
De CO₂e-uitstoot in dit jaarverslag omvat scope 1, 2 en 3, met uitzondering van de uitstoot van de bouw van Mediavaert, die van bedrijven waar DPG Media gedeeltelijk eigenaar van is en van het energieverbruik bij de consument. Dit zal later worden toegevoegd.
Wat hebben we in 2023 gedaan om scope 1 en 2 te reduceren?
- Drukkerij Amsterdam verving één van de twee grote cv-ketels door een industriële warmtepomp. Daarmee brengen we ons gasverbruik terug. In 2023 gebruikte de drukkerij 240.318 m3 aan gas, tegenover 390.000 m3 tot 560.000 m3 in eerdere jaren. In 2024 zal het gasverbruik verder dalen, omdat de warmtepomp dan een volledig jaar operationeel is.
- Nieuwe bedrijfsauto’s en auto’s die vervangen moeten worden, worden vervangen door een elektrische auto. Het aandeel elektrische bedrijfsauto’s steeg in 2023 tot 27% van het totale wagenpark. Eind 2024 verwachten we dat dit rond 40% zit. Eind 2028 is het wagenpark volledig elektrisch.
- We sloten het datacenter in Kobbegem. De functie van dit datacenter is overgenomen door cloudhosting. Dat is efficiënter en duurzamer, omdat onze leverancier van cloudhosting duurzaam opgewekte elektriciteit gebruikt.
- Het kantoor in Hilversum (Independer) werd energiezuiniger gemaakt. De impact hiervan zal pas in 2024 tastbaar worden.
- Voor de locatie Vilvoorde werkten we energiebesparingsmogelijkheden uit. Dat plan voeren we in 2024 uit, waarbij we de stookplaats renoveren.
- De drie drukkerijen stelden een energiebesparingsplan op. De maatregelen – zoals nieuwe belichtingsmachines, energiezuinige compressoren, warmteterugwinning – voeren zij in 2024 uit.
- De bouw van Mediavaert, het nieuwe hoofdkantoor in Nederland. Dit gebouw is bijzonder duurzaam van opzet: zonnepanelen op het dak, warmte- en koudeopslag, gasloos en vanaf de opening voorzien van duurzaam opgewekte energie uit Nederland. De verwachting is dat Mediavaert 4 tot 5 keer energiezuiniger is dan het huidige kantoor in Amsterdam of Hoofddorp.
Lees meer over Mediavaert ➝ - Vernieuwing van onze elektriciteitscontracten: per 2025 is alle stroom die we zelf aankopen voor drukkerijen en kantoren in België en Nederland, gecertificeerde windenergie uit die landen. We verwachten hierdoor in 2025 4.000 tot 5.000 ton CO2e te besparen.
Wat hebben we in 2023 gedaan om scope 3 te reduceren?
- Optimalisatie van de productieketen van tijdschriften: meer tijdschriften worden op hetzelfde moment gedrukt, waardoor op logistiek wordt bespaard. De formaten zijn licht aangepast om papier te besparen. De uitstoot van de productie van de zaterdagbijlagen van de kranten en tijdschriften is ten opzichte van 2022 met 11% gedaald in 2023.
- De digitale transformatie van onze kranten- en tijdschriftentitels laat de totale CO2-uitstoot dalen. Desondanks streven we ernaar onze kranten en tijdschriften steeds milieuvriendelijker te produceren. Helaas lukte dat in 2023 nog niet op alle vlakken. Door economische omstandigheden en marktontwikkelingen moesten we krantenpapier bij andere leveranciers halen. Hoewel het papierverbruik in onze eigen drukkerijen is gedaald (4%), is de CO2-uitstoot van dat papier gelijk gebleven. In 2024 nemen we onze papierleveranciers opnieuw onder de loep.
- In Nederland rijden inmiddels meer dan 900 bezorgers op een elektrische fiets of met een ander elektrisch vervoermiddel. Dat is een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. Ook in 2024 willen we deze groei doorzetten en zo de bezorging per auto in het laatste stuk van de distributieketen steeds verder terugdringen. Op die manier worden meer kranten op een duurzame wijze bezorgd.
- De partner voor krantendistributie in Denemarken, DAO, waar DPG Media tevens minderheidsaandeelhouder van is, gebruikt in en rond steden voornamelijk elektrische fietsen en scooters. Er loopt momenteel een testprogramma om bestelbussen te elektrificeren.
- In Nederland zijn we overgestapt naar een gedifferentieerd mobiliteitsbeleid dat duurzaam reizen stimuleert. Momenteel reist 30% van de collega’s met het OV. Onze ambitie is dat in 2030 minimaal 50% van het woon-werkverkeer en het zakelijke reisverkeer op een duurzame manier (OV, elektrische auto, fiets) verloopt.
- Met Scope3.com werken we aan het in kaart brengen en reduceren van de uitstoot die verbonden is aan onze digitale advertisingketen.
Reductieplan: op weg naar 2030
DPG Media zal haar bijdrage leveren aan de Europese klimaatafspraken. Dit jaar werken we daarom aan een voorspelling van onze broeikasgasuitstoot tot en met 2030. Voor elk jaar zullen we een reductiedoel bepalen. Zowel intern als met onze leveranciers en andere partijen in de productieketen starten we additionele projecten om onze uitstoot te reduceren. Onze reductie-aanpak zullen we laten valideren door het Science Based Targets initiative (SBTi). Dit is een onafhankelijke instantie die verduurzamingsplannen en CO2-voetafdrukken van bedrijven aan de klimaatafspraken toetst. Het is gestart door de Verenigde Naties, het World Resources Institute en het Wereld Natuur Fonds. DPG Media zet zich bovendien in voor standaardisatie van CO2e-metingen en -reductie van uitstoot via brancheverenigingen en -initiatieven als de European Publishers Council, CommToZero, VIA Nederland en de Global Alliance for Responsible Media.
Duurzamer verpakken
Weg met 33 miljoen plastic verpakkingen
Anders werken, reizen of produceren: overal liggen kansen om de impact op het milieu te verlagen. Ook bij magazines zijn grote aanpassingen doorgevoerd. “Voorheen werden al onze magazines in een plastic seal verzonden naar abonnees. Dat moest anders kunnen. Kinderen die Tina en Donald Duck lezen, begonnen er ook om te vragen”, vertelt Marieke Monden, Managing Director Home Deco en Operations bij de magazines.
Van alle magazines in Nederland en België wordt nu 96% plasticvrij verzonden naar abonnees. “Dat doen we door adressen op de achterkant te printen of het magazine in een paper wrap te wikkelen. Dit scheelt zo’n 33 miljoen plastic verpakkingen per jaar”, vertelt Monden. De wens om minder in plastic te verpakken was er al langer, maar de hele keten moest er klaar voor zijn: van drukkerijen en verzendpartners tot redacties, marketing, sales en finance. Twee jaar geleden was het zover. Monden: “Samen met de afdeling Procurement Operations (drukwerkbegeleiding) hebben we het versturen zonder plastic in gang gezet. We zijn gestart met een test bij Tina en Zo Zit Dat. Dat ging goed en zo hebben we er steeds een magazine bij gepakt.”
Abonnees ontvangen hun magazine dus anders dan voorheen. Monden: “Sommige lezers moesten eraan wennen en in het begin ontvingen we nog wel vragen. Maar als lezers contact zoeken en we uitleggen dat onze producten op deze manier een stuk duurzamer zijn, reageren ze eigenlijk altijd vol begrip.”
Liggen er nog meer duurzaamheidsplannen in het verschiet? “We onderzoeken de mogelijkheden voor nog duurzamer, gerecycled papier”, vertelt Monden. “Maar ook hoe we digitale opslagruimte van beeldmateriaal en ons archief kunnen beperken, waardoor de CO2-uitstoot verlaagd kan worden. We blijven inzetten op nieuwe manieren om duurzamer te werken.”
Pijler 2
Sterke en onafhankelijke journalistiek
Investeren in de voortdurende ontwikkeling van het vak en borgen dat onze redacties onafhankelijk en vrij het nieuws kunnen brengen.
Lees meer
Pijler 2
Sterke en onafhankelijke journalistiek
Investeren in de voortdurende ontwikkeling van het vak en borgen dat onze redacties onafhankelijk en vrij het nieuws kunnen brengen.
Feiten en cijfers
- DPG Media heeft 20 nieuwsmedia in haar portfolio.
- De journalistieke onafhankelijkheid van die titels is onder andere geborgd door 17 individuele redactiestatuten en 6 onafhankelijke stichtingen.
- In 2023 produceerden de Vlaamse en de Nederlandse nieuwsmedia-redacties 1.400 unieke artikelen per dag.
- Voor de redacties van deze titels werkten 1.934 journalisten en vele freelancers in 2023.
Relevant blijven vergt innovatiekracht
De journalistiek bevindt zich midden in een grote transformatie die nog maar net begonnen is. In het digitale tijdperk moeten inhoud en verschijningsvorm steeds veranderen om relevant te blijven voor het grote publiek. DPG Media bouwt daartoe samen met de redacties aan de apps, sites, paywalls, nieuwsbrieven, push-alerts en redactiesystemen.
Maar ook journalistiek is deze transformatie een uitdaging met veel kansen. DPG Media biedt hulp bij de innovatie waar iedere redactie mee bezig is. Bijvoorbeeld met de Campus, een intern opleidingsinstituut voor en door journalisten. In 2023 gaf de Campus aan 1655 journalisten van onze media 152 unieke trainingen. Het leeuwendeel was gericht op digitale transformatie.
De Campus verzorgt ook webinars, voordrachten en workshops van experts uit binnen- en buitenland. Er is een Handboek Journalistiek met handleidingen dat steeds wordt vernieuwd. En de Campus stuurt een nieuwsbrief over journalistieke innovatie rond. Het doel is om kennis uit te wisselen en redacties te helpen met best practices uit de media-sector in binnen- en buitenland.
Een team van journalistieke data-experts verkent samen met de redactie wat de beste manier is om inzichten uit bezoekersgedrag te vertalen naar praktische suggesties voor journalisten. Hoe kunnen ze hun journalistiek onder meer ogen brengen en bezoekers verleiden om terug te komen? Hoe geef je dit nieuwe hulpmiddel de juiste, niet te dominante plaats in het journalistieke proces?
Er is ook tijd en menskracht vrijgemaakt om redacties te helpen diverser en inclusiever te worden in hun berichtgeving en beeldkeuzes. DPG Media organiseerde in 2023 voor de tweede keer een traineeship om mensen met een cultureel-diverse achtergrond de stap naar journalistiek te laten maken.
Over de wijze waarop de onafhankelijkheid van nieuwsmedia bij DPG Media is verankerd, via onder meer redactiestatuten, onafhankelijke stichtingen en redactieraden, staat op de pagina 10 een gedetailleerde uitleg.
In het onafhankelijke onderzoek van Reuters en de universiteit van Oxford naar vertrouwen in nieuwsmedia scoorden onze nieuwsmedia:
Pijler 3
Diverse en inclusieve werkomgeving
Het continu investeren in een veilige omgeving waar uniek talent wordt erkend, herkend en betrokken.
Lees meer
Kennismaking Traineeship 2022: een rondleiding door de drukkerij.
Pijler 3
Diverse en inclusieve werkomgeving
Het continu investeren in een veilige omgeving waar uniek talent wordt erkend, herkend en betrokken.
Traineeship Journalistiek Talent
“Ik wil mensen aan het denken zetten, wat meegeven”
Als mediabedrijf willen wij iedereen aanspreken. Onze redacties mogen meer lijken op het straatbeeld, met medewerkers van jong tot oud, mensen van kleur en zonder kleur, met en zonder beperking. Via de gebaande paden lukt dit nog onvoldoende en daarom is in 2021 het traineeship journalistiek talent in het leven geroepen in Nederland. Hasna Elbaamrani volgde het traineeship en is nu journalist bij NU.nl. “Sinds ik journalist ben, ervaar ik hoe geweldig de impact is die ik kan hebben met mijn artikelen.”
In vijf maanden tijd worden tien trainees door ervaren mentoren begeleid en bij onder meer De Volkskrant, AD, NU.nl en Margriet opgeleid tot mediamaker. Elbaamrani: “Tijdens de pandemie ging ik nadenken: ben ik nog wel happy met wat ik doe? Ik had nooit serieus nagedacht over een journalistieke carrière, puur omdat ik geen journalistieke opleiding heb gevolgd. Dit was bij uitstek een superkans om te onderzoeken of ik er ook mijn werk van wilde maken.”
Met dit traineeship wil DPG Media ervoor zorgen dat nieuws door verschillende perspectieven nog meer invalshoeken krijgt. Hasna vertelt dat ze mensen aan het denken wil zetten, iets wil meegeven. “Voorheen deed ik dat als programmamaker, waarbij ik debatten met sociaal-maatschappelijke thema’s organiseerde, en nu doe ik dat als journalist. Tijdens het traineeship liep ik samen met andere trainees mee op verschillende redacties. Maar bij NU.nl voelde het echt als thuiskomen. Ik kreeg meteen de ruimte en vrijheid om te schrijven over onderwerpen die ik belangrijk vond en die in mijn ogen onderbelicht bleven.”
Feiten en cijfers
M/v-verhouding totale formatie: 55%/45% (2023), 56%/44% (2022).
M/v-verhouding senior management: 70%/30% (2023), 70%/30% (2022).
Binnen DPG Media kennen we man, vrouw en non-binair als opties voor registratie van iemands gender. In bovenstaande verhouding is afgerond op hele procenten, waardoor non-binair niet terug te zien
is in de procentuele verdeling.Gender pay gap (vrouw ten opzichte van man): België -1,3%, Nederland -1,2%, exclusief Independer.
Sociale veiligheidsscore: 8,2/10 (2023), 8,2/10 (2022).
Overige realisaties:
Het verschil in verloning tussen mannen en vrouwen binnen DPG Media is onderzocht, conform de Europese richtlijnen voor zo’n gender pay gap-onderzoek. De pay gap mag niet hoger zijn dan 5%. Vanaf 2024 wordt dit jaarlijks onderzocht en zullen de merken in Denemarken ook worden toegevoegd.
Om aan het leidinggevende kader van de toekomst te werken, is in 2023 een talentenprogramma opgestart in België en Nederland. De groep deelnemers bestond uit 35 vrouwen en 22 mannen.
Tijdens de Week van Inclusiviteit in juni is met alle medewerkers gesproken over wat het betekent om een divers en inclusief bedrijf te zijn en hoe iedereen daaraan bijdraagt.
Met de productiehuizen voor de tv- en streamingdiensten in Vlaanderen wordt actief gewerkt aan een diversere cast voor programma’s.
Berlingske Media gaf verschillende workshops en trainingen om seksisme op de werkvloer te voorkomen.
Het geboorteverlof voor vaders en moeders is in Denemarken aan elkaar gelijkgetrokken naar 16 weken.
Pijler 4
Ontwikkeling en groei medewerkers
Investeren in de (digitale) kennis en vaardigheden
van onze mediamakers, want zij zijn ons kapitaal.
Lees meer
Pijler 4
Ontwikkeling en groei medewerkers
Investeren in de (digitale) kennis en vaardigheden van onze mediamakers, want zij zijn ons kapitaal.
Persoonlijke groei binnen DPG Media
“Als leidinggevende ben je niet alwetend”
Om als mediabedrijf voorop te blijven lopen in de markt, is een continue ontwikkeling van medewerkers essentieel. Binnen DPG Media wordt gezorgd voor genoeg doorgroeimogelijkheden en wordt in talent, kennis en vaardigheden geïnvesteerd. Dat gebeurt onder meer via de opleidingsinstituten Academy by DPG Media en De Campus. Yann-Michaël De Hauwere, B2C Data Strategy Manager, vertelt over zijn persoonlijke groeipad -binnen DPG Media.
Zo’n acht jaar geleden begon hij als datascientist en nu bekleedt Yann-Michaël alweer zijn vierde rol binnen de organisatie: B2C Data Strategy Manager. De Hauwere: “Ondertussen is data science booming business geworden en wordt er binnen de organisatie steeds meer aandacht aan besteed. Als ik ergens kansen zag liggen, heb ik dat altijd benoemd en dat heeft me geholpen. Zo kreeg ik telkens extraverantwoordelijkheid en heb ik mooie stappen kunnen maken.”
Hij heeft vooral bijgeleerd tijdens interne opleidingen en door veel zelf te doen. “Ook als leidinggevende ben je echt niet alwetend. Je hebt juist kennis nodig van experts in je team”, zegt De Hauwere. Binnen DPG Media is er een breed aanbod aan opleidingsmogelijkheden, zodat iedereen zelf kan kiezen waar hij of zij zich in wil ontwikkelen. Van hoe je AI in je werk kunt gebruiken, hoe je een goed interview schrijft tot persoonlijk leiderschap: voor iedere collega zijn er meerdere opties.
De Hauwere geeft zijn team dan ook veel autonomie. “Ik ben een groot voorstander van vrijheid in ons werk, zodat collega’s zelf een goed probleemoplossend vermogen ontwikkelen.” Maar ook continue bijscholing is belangrijk. “Juist in die combinatie van autonomie en kennis, worden de mooiste producten en toepassingen ontwikkeld. Daar ben ik van overtuigd.”
Overige realisaties:
- De Academy geeft onder het motto ‘Leren van de Besten’ een podium aan topexperts en managers binnen DPG Media, zodat anderen van hen kunnen leren.
- De Campus ontwikkelde een nieuwe training rond publieksbehoeften. Inmiddels hebben 245 deelnemers deze training gevolgd.
- 3.500 medewerkers ontvangen elke 2 weken een nieuwsbrief van De Campus over journalistieke innovatie.
Pijler 5
Verantwoord datagebruik
Transparant, zorgvuldig en eerlijk persoonsgegevens en gedragsdata verzamelen, bewaren en gebruiken.
Lees meer
Pijler 5
Verantwoord datagebruik
Transparant, zorgvuldig en eerlijk persoonsgegevens en gedragsdata verzamelen, bewaren en gebruiken.
Feiten en cijfers
Meldingen van een potentieel datalek van persoonsgegevens 32
Datalek met medium risico 2
Datalek met hoog risico 2
Datalekken met medium risico moeten gemeld worden bij de nationale toezichthouders op persoonsgegevens. Datalekken met hoog risico moeten ook bij hen gemeld worden én bij de personen wier gegevens het betrof.- Digitale advertentie omzet via de open markt 12%
DPG Media wil dit percentage afbouwen, onder andere omdat we op de open markt minder zicht hebben welke data met wie gedeeld wordt.
Overige realisaties:
Ons beleid over hoe we met persoonsgegevens en andere consumentendata omgaan binnen DPG Media, hebben we steviger verankerd in de organisatie door procedures aan te scherpen en een groep van interne experts aan te wijzen die deze moeten borgen.
In 2023 brak (generatieve) Artificial Intelligence door. Om dergelijke technologie verantwoord in te zetten, ontwikkelden we interne spelregels en lichtten we collega’s hierover voor.
Berlingske Media lanceerde een selfservice-portal voor consumenten om hun persoonsgegevens in te zien of te laten verwijderen.
Goed gastheerschap op het web
“We nemen de gebruiker bij de hand”
Binnen DPG Media werken we aan één gemeenschappelijk doel: op een verantwoorde manier omgaan met data. “Dat is goed gastheerschap”, zegt Dimitri Heikamp, director DPG Netwerk. “We willen transparant zijn over hoe we met data omgaan en dat op een menselijke manier uitleggen aan onze media-gebruikers. Onder meer met een zelfontwikkelde privacy gate in het DPG Netwerk doen we dat nu ook.”
Enkele jaren geleden was DPG Media te veel afhankelijk van de voorwaarden van big tech-partijen, die met alle data van de gebruikers meekeken. Heikamp: "Dat voelde onprettig. We hebben onderzocht hoe we met al onze merken en platformen een eigen netwerk konden bouwen, die een beschermde omgeving bood om verantwoord data in te kunnen zetten. Zo is het DPG Netwerk ontstaan.
Binnen dit netwerk is in 2023 een eigen privacy gate ontwikkeld: deze biedt de mogelijkheid om bezoekers nog persoonlijker te kunnen ontvangen en duidelijker uit te leggen hoe DPG Media met data omgaat. “Dat hebben we gedaan omdat de standaard Europese taal over privacy zo complex is en bijna juridisch van karakter, dat gebruikers vaak niet weten waar ze toestemming voor geven.”
Dat moest anders, vertelt Heikamp. “In onze eigen privacy-omgevingen - waarin we uiteraard aan alle wettelijke Europese regels voldoen - nemen we bezoekers echt bij de hand. Zo leggen we in menselijke taal uit wat we met jouw data doen en maken we deze uitleg beter begrijpelijk en behapbaarder. Daarnaast zorgen we ervoor dat je op al onze titels bent ingelogd als je één keer inlogt via je DPG Media-account. Je kunt ook steeds beter op één plek alle instellingen met betrekking tot privacy en data persoonlijk inrichten. Ook hebben we een uitgebreid privacy portal waarin we met een Q&A uitleggen wat we met je data doen.”
Het doel is om een situatie te creëren waarbij een goede vertrouwensrelatie met eindgebruikers en de commerciële doelstellingen hand in hand gaan. Heikamp: “Daar zijn we transparant en eerlijk over. Dat is de enige manier om vertrouwen op te bouwen met elkaar.”
Pijler 6
Maatschappelijke bijdrage
Jongeren een duwtje in de rug geven, door de kracht van onze media in te zetten.
Lees meer
Pijler 6
Maatschappelijke bijdrage
Jongeren een duwtje in de rug geven, door de kracht van onze media in te zetten.
Feiten en cijfers
Met de Belgische merken VTM, Qmusic, HLN en bank-verzekeraar Belfius ondersteunt DPG Media de nieuwe jongerenbeweging JEZ!. De eerste goededoelenactie in 2023 bracht 3.219.191 euro op voor 200 jongerenorganisaties in Vlaanderen en Brussel.
Er registreerden zich 4.023 leerkrachten voor de Sidekick Sam Academy, een initiatief voortkomend uit JEZ!-voorloper Rode Neuzen Dag en inmiddels gesteund door JEZ!. Het platform geeft Vlaamse leerkrachten kennis en vaardigheden om het mentale welbevinden van hun leerlingen te ondersteunen.
Met de Nederlandse merken ondersteunt DPG Media acties die het lezen in de hele samenleving bevorderen. Samen met de CPNB en de Kinderboekenweek vergroten we het leesplezier onder kinderen. Ook zijn er verschillende uitgaven van magazines gemaakt voor laaggeletterden. De Gelderlander verstrekte gratis krantenabonnementen aan mensen met een laag inkomen om de betrokkenheid in de samenleving te versterken. Dit initiatief krijgt een landelijk vervolg.
DPG Media is samenwerkingspartner van Campus 19: een programma waarin jongeren met minder kansen in de samenleving op innovatieve wijze worden geschoold tot IT-medewerker. DPG Media ondersteunt het programma door onder andere haar gebouw ter beschikking te stellen voor de opleiding. Meer dan 100 jongeren startten een opleiding in 2023.
DPG Media biedt onderdak en technische support aan 80 journalisten van 3 onafhankelijke Russische media. Hiermee kunnen deze journalisten hun werk onafhankelijk en vrij blijven doen.
Pakje van je Hart
“Kansarme kinderen voelen zich gezien”
In december 2023 haalde de Belgische radiozender JOE met de actie Pakje van je Hart een bedrag van 1,6 miljoen euro op. Daardoor kregen 35.000 kinderen uit kansarme gezinnen tijdens de feestdagen een cadeau. “Dit initiatief past precies bij de warmte van de zender”, zegt Robin Vissenaekens, Channel Manager bij JOE. “Onze radiozender was een megafoon om armoede onder de aandacht te brengen.”
Het is niet voor ieder kind vanzelfsprekend om tijdens de feestdagen een pakje te ontvangen. In België groeit één op de vijf jongeren op in armoede. Vissenaekens: “Dat zijn droevige cijfers. Veel kinderen zijn druk bezig met verlanglijstjes maken, terwijl anderen geen enkel cadeau kunnen vragen omdat het geld er niet is. Toen we met JOE aan vzw (vereniging zonder winstoogmerk) Kindergeluk de vraag stelden om samen met ons deze kinderen een hart onder de riem te steken, waren ze meteen enthousiast.”
Dat iedereen in zo’n situatie terecht kan komen, blijkt uit de talloze verhalen die de redactie van JOE te horen kreeg. Vissenaekens: “Wat mij is bijgebleven is een gezin met drie kinderen waarvan de vader ernstig ziek werd en dure operaties nodig had. Verdrietig genoeg overleed de vader en bleef het gezin met ernstige schulden achter, terwijl ze daarvoor niet in armoede leefden. Er wordt vaak gezegd: dan moeten ouders harder werken. Maar die werken al enorm hard! Ze sparen soms letterlijk eten uit hun eigen mond om hun kind te voeden.”
De luisteraars van JOE hielpen om zoveel mogelijk kinderen blij te maken. Op drie manieren konden ze een symbolisch pakje doneren: via de online JOE Pakjesshop, de Pakjestruck die door het hele land reed of in het JOE Christmas House op de Grote Markt in Antwerpen. De kinderen kregen vervolgens een cadeaucheque en mochten zelf kiezen welk cadeau ze wilden. Vissenaekens: “Dat kinderen zeggen zich eindelijk gezien te voelen, daar kan eigenlijk geen cadeau tegenop. En de ouders waren heel dankbaar: de blije gezichten van hun kinderen maakten hen intens gelukkig.”