audio & video

 ‘‘Mensen willen geraakt worden door verhalen van hier”

De streamingmarkt ontwikkelt zich razendsnel. Met Streamz was DPG Media al ingestapt, met het bod op RTL Nederland komt nu ook het succesvolle Videoland in zicht. We praten met de bazen achter pionier en marktleider Netflix, het Nederlandse Videoland en het Vlaamse Streamz. Is er plaats voor een lokale dienst naast de giganten?

Ted Sarandos

CEO van Netflix (59). Sloot zich aan bij Netflix toen het nog dvd’s opstuurde. Als het brein achter het bingewatchen en eigen grote series als House of Cards veranderde hij het tv-kijken zelf.

Alles geleerd in de videotheek

“Toen ik jong was, werkte ik als videotheekhouder. Daar leerde ik dat mensen heel snel terugkwamen als ze series hadden gehuurd. Kennelijk kijken ze alle afleveringen achter elkaar, concludeerde ik. Ik merkte ook hoe waardevol aanbevelingen waren: als je deze film goed vond, wist ik welke andere film je waarschijnlijk ook goed zou vinden.”

Televisie is beter dan ooit

“Ik ben heel trots op de positieve invloed die streaming heeft gehad op de kunst van het vertellen. Schrijvers hoeven niet meer aan de oude wetten van televisie te voldoen. Je moest veel herhalen en karakters bleven oppervlakkig, omdat mensen niet alle afleveringen zagen. Nu zijn reeksen sterk op de kijker gericht: je kunt een langer verhaal vertellen. Je kunt karakters veel dieper ontwikkelen. Ik denk dat televisie nu beter is dan ooit. En er is heel veel van.”

Opzeggen moet makkelijk zijn

“Mensen moeten het heel fijn vinden bij ons, met een perfecte gebruikservaring. Als je het heel makkelijk maakt om op te zeggen, helpt dat je business. Alleen als je steeds opnieuw waarde blijft bieden, blijven de mensen abonnee.”

Een goede baas gaat uit de weg

“Het moeilijkste is de juiste mensen aannemen. Kies mensen die onafhankelijk denken, talent hebben en hongerig zijn om grote problemen op te lossen. Als je die de instrumenten geeft om het beste werk van hun leven te doen, moet je als baas vooral uit de weg gaan. Dat recept heeft voor ons goed gewerkt. Problemen zijn nu soms anders dan vijf jaar geleden. Niet iedereen kan volgen. Dan moet je dat eerlijk zeggen en afscheid nemen.”

Naast Netflix is er plaats voor een lokale speler

“Wij willen zelf ook een local champion zijn met produc­ties die dicht bij het thuispubliek staan, zoals Ferry. Wij exporteren niet alleen Hollywood naar de wereld. Squid Game, van een onbekende onafhankelijke maker in Zuid-Korea, werd onze grootste hit. Entertainment is een heel grote markt, er zal altijd veel competitie zijn. Er komt een consolidatie aan in streaming, maar ik denk dat er meer dan genoeg ruimte is voor goede lokale verhalen en dus lokale spelers als Videoland en Streamz. Wij hopen dat Netflix altijd het eerste abonnement is van mensen, maar we zullen naast elkaar bestaan.”

Kijker krijgt invloed op het verhaal

“De invloed van games en interactiviteit op de verhalen die we vertellen, zal interessant worden. Niet dat je elke film die je wilt zien zelf zult gaan spelen, maar via spel­elementen en interactieve ervaringen zul je kunnen doen wat je wilt.”

Ted Sarandos bezocht DPG Media eind vorig jaar en sprak met enkele hoofdredacteuren en directeuren.

Ferry (Netflix)

Mocro Maffia (Videoland)

Sven Sauvé

​​​​​​​CEO van RTL Nederland (50). Naast een ijzersterke positie in lineaire televisie heeft RTL ook succes met streamingdienst Videoland.

Videoland is uniek in Europa

“We zijn er nu tien jaar. Wat ik me eigenlijk nooit zo had gerealiseerd: Nederland is het enige land waar het is gelukt om de nummer twee-positie in te nemen met een lokale streamingdienst. In alle andere Europese landen is dat lokale spelers niet gelukt. Daar zijn we wel bijzonder trots op. Wij zijn hard doorgegroeid. Ook het afgelopen jaar, tegen de stroom in.”

Mensen willen lokale verhalen horen

“Wij hebben ons vanaf het begin gericht op exclusieve lokale content. Daarnaast kun je alles terugkijken wat we op tv uitzenden. Er worden internationaal de mooiste series, films en documentaires gemaakt. Maar lokale producties scoren per definitie beter. Ik denk toch dat mensen de lokale verhalen willen horen.”

Netflix in het Nederlands

“Er komt een wet aan die internationale spelers verplicht om te investeren in lokale producties. Je ziet dat ze onze thematiek kopiëren. Maar wij kunnen het beter. De internationale reuzen spelen normaliter een globaal spel met hun content, wij zijn eraan gewend dat een programma zich moet terugverdienen in Nederland. De consolidatie van streaming is al volop gaande. Er is zoveel aanbod, en de consument heeft maar beperkt tijd. Ik denk dat je uiteindelijk ongeveer drie internationale spelers en één lokale speler per land gaat krijgen.”

Nummer 1 worden met breder aanbod

“Wij willen nummer 1 worden door te blijven investeren in lokale content. En verbreding van de genres. Mocro Maffia en reality, waar we groot mee zijn geworden, zijn wat meer op jong publiek gericht. We zetten nu in op hoogkwalitatief drama. Máxima komt er onder andere aan. Dat is op een breder Nederlands publiek gericht. We investeren ook steeds meer in documentaires. We kijken hoe we nieuws en actualiteiten kunnen integreren. Comedy willen we toevoegen. Meer sport staat ook nog op de wensenlijst, zodat we steeds meer te bieden hebben voor een breder Nederlands publiek en kunnen blijven groeien.”

Een streamingdienst heeft een ander DNA nodig

“Wil je streaming goed doen, heb je een heel ander DNA nodig, omdat je concurreert met partijen die geen legacy hebben. Je hebt als bedrijf dus bijna geen tijd om te leren. Ik heb vrijwel mijn hele directieteam vervangen, in de laag daaronder is zo’n 60% nieuw. En Peter van der Vorst en zijn team nemen alle contentbeslissingen voor tv én streaming. Het vakmanschap is hetzelfde. We hebben geïnvesteerd in een eigen creative unit, die formats heeft ontwikkeld als B&B Vol Liefde en De Verraders. Als je ziet hoe weinig hits er worden verzonnen, ben ik trots op wat zij doen voor onze zenders en Videoland.”

Dirk Lodewyckx

​​​​​​​Algemeen directeur Entertainment (53).Heeft Vlaanderens grootste commerciële zender VTM en radiostations als Qmusic onder zijn hoede. En, samen met Telenet, ook het Vlaamse streamingplatform Streamz.

De start met dichtgeknepen billen

“VTM GO starten was een beslissing met dichtgeknepen billen. We wilden zijn waar de kijker is, dus gooiden als eersten het programmaschema van een tv-zender overboord. De kijker kan alles bekijken waar en wanneer hij of zij het maar wil. Met als gevolg dat VTM GO na een vliegende start al vier jaar lang de absolute marktleider is in Vlaanderen. Eén miljoen Vlamingen per maand gebruiken de app.”

De uitdaging: ook digitaal marktleider zijn

“Het is onze plicht om de marktpositie die VTM vandaag in de analoge wereld heeft, naar de digitale wereld om te zetten. En dat is een gigantische uitdaging. Want in de analoge wereld zijn we maar met drie: VRT, Play en wij. Maar in de digitale wereld zijn we met honderden, duizenden aanbieders. En toch willen we in Vlaanderen ook digitaal marktleider zijn in video-entertainment.”

Streamz is de lokale aanvulling op Netflix

“De vraag is: is er een gat in de markt voor een lokale speler in Vlaanderen? Het antwoord is radicaal ja, op voorwaarde dat je iets anders biedt dan de globale spelers. Dus heeft Streamz vorig jaar zijn koers verlegd en strategisch veel meer ingezet op hoogkwalitatieve, lokale content: fictie, drama en documentaire. En die strategie werkt: Streamz is nu complementair aan Netflix. De Vlaamse consument heeft dus een reden om meer dan één abonnement te nemen.”

Mensen willen lachen met moppen van hier

“Je hebt het beste van de wereld misschien op Netflix, en je hebt het beste van het Vlaamse drama op Streamz. Dat blijkt ook al uit de cijfers: 9 van de 10 meest bekeken producties op Streamz zijn Vlaams. Ons jarenlang nadeel van een klein taalgebied zou nu weleens ons voordeel kunnen zijn. Mensen willen geraakt worden door verhalen van hier. Ze willen lachen met moppen van hier en begeesterd worden door true crime van hier. De producties sluiten veel dichter aan bij hun levens, zijn echter, authentieker en relevanter.”

We mogen echt wel even onze tenen uitkuisen

“Elke mondiale streamingdienst is vandaag naar de rekeningen aan het kijken. Ze investeren veel minder in lokale producties, ook in Vlaanderen. Het is met het grote aanbod wel harder knokken. Daar waar je tien jaar geleden nog weleens een uurtje televisie kon vullen, is nu de knop naar Netflix of Disney+ snel gevonden. De kijker heeft de lat hoog gelegd. Creatief, maar ook op het vlak van technologie en business. We mogen allemaal echt wel even onze tenen uitkuisen. Het is de moeilijkste, maar ook de mooiste tijd om op deze stoel te zitten.”

F*** You Very, Very Much (Streamz)

Marleen Staal (Flair): 

“Parels mag je 

overal laten schitteren” 

Voor Marleen Staal, Chef Digital bij Flair en naar eigen zeggen een ‘data-gekkie’, is de samenwerking tussen de DPG Media-vrouwentitels en een sterke focus op digitalisering inmiddels vanzelfsprekend. “We maken zó veel goede content, het is zonde om die maar voor één titel te gebruiken. Natuurlijk zou je kunnen redeneren dat je jouw parels, de beste verhalen, voor je eigen titel wilt houden. Dat gebeurt ook als het blad nog in de schappen ligt, maar ook daarna blijven het vaak prachtige verhalen. Je moet vooral goed nadenken wanneer je zo’n artikel uitserveert.” 


In de praktijk gaat de samenwerking al verder dan alleen de bovengenoemde vrouwentitels, zegt Staal. “Artikelen van Ouders van Nu over opvoeden en Veronica Superguide over entertainment zijn voor onze doelgroep vaak ook interessant. Bij Flair hebben we de menskracht niet om die verhalen zelf te maken. Met aanpassingen in beeld worden dergelijke verhalen ook bij ons zeer goed gelezen.” 


En nee, er is niet voor elke doorplaatsing een aparte vergadering nodig. Staal: “Als we zien dat een artikel het erg goed doet, vragen we direct of we het mogen overnemen.” Voor redacties die zijn opgegroeid met ‘papier’ en concurrentie tussen titels, is de ‘deelmodus’ misschien even wennen, maar de nieuwe generatie heeft daar geen problemen mee, merkt Staal. “Vroeger moest je vooral beter zijn dan je buurman. De jonge generatie is veel meer van ‘sharing is caring’: parels mag je overal laten schitteren.” 

Merel Schut (Margriet): 

“Lezers willen gewoon goede verhalen” 

Ook Merel Schut, coördinator online bij Margriet, ziet dat het ‘experiment’ om content te delen inmiddels is uitgegroeid tot innige samenwerking. Met de nieuwe website van Margriet (in januari 2022 gelanceerd) plus app is Margriet bovendien veel meer datagedreven geworden. “Op de redactie hangt een dashboard met onder meer het dagbereik en de goed scorende verhalen.” 


Dat zijn niet alleen ‘eigen’ verhalen. Schut: “Nouveau heeft vaak heel persoonlijke verhalen die goed scoren bij onze 60+-doelgroep. En een artikel van Ouders van Nu over uitgebluste oma’s die moeten zorgen voor hun kleinkinderen scoort bij ons ook ontzettend goed. Dergelijke succesvolle verhalen jagen we nog eens extra aan met bijvoorbeeld pushberichten.”

 

Volgens Schut is er nog een wereld te winnen in de analyse waarom sommige artikelen het geweldig doen en andere minder. In elk geval is de tijd van ‘alles’ zelf willen doen niet meer van deze tijd. “Wij doen zelf nauwelijks iets aan spiritualiteit. Als we een interessant artikel van Flow zien, plaatsen we dat wel door, met daarbij keurig de vermelding dat het van Flow komt.” Levert dat geen vraagtekens op bij lezers? Schut: “Nee, wij horen daar geen enkele klacht of opmerking over. Lezers willen gewoon goede verhalen.”