Audio & video
Dit waren de 5 meest spraakmakende
tv-programma's
Ook in 2023 brachten VTM, VTM GO, Streamz en RTL Belgium de sterkste programma’s naar België en ver daarbuiten. Hoe kwamen die programma’s tot stand en welke impact hebben ze gehad? Het verhaal achter de verhalen, door de ogen van de mediamakers.
Wie zoekt die wint
Mathieu De Rijcke
(37), Executive Producer
In een half uur 100.000 euro rijker worden? In Wie zoekt die wint verstoppen Jens Dendoncker en zijn team 1.000 briefjes van 100 euro in een huis. Aan de bewoners om ze te vinden. Maar niet zonder alles ondersteboven te gooien! “Het idee komt van ideeëncollectief Send in the clowns. De pitch was erg eenvoudig”, zegt Mathieu De Rijcke.
Lees meer
Wie zoekt die wint
Mathieu De Rijcke
(37), Executive Producer
“Een smak geld zoeken in je eigen huis, dat idee prikkelt toch elke Vlaming?”
In een half uur 100.000 euro rijker worden? In Wie zoekt die wint verstoppen Jens Dendoncker en zijn team 1.000 briefjes van 100 euro in een huis. Aan de bewoners om ze te vinden. Maar niet zonder alles ondersteboven te gooien! “Het idee komt van ideeëncollectief Send in the clowns. De pitch was erg eenvoudig”, zegt Mathieu De Rijcke. “Net dat overtuigde ons om het bij PIT - het interne productiehuis van VTM - in productie te laten gaan. De stoutere mopjes van Jens triggeren de volwassenen, kinderen gaan helemaal op in het spel. Op en top familie-entertainment, zoals we dat bij VTM graag hebben.”
Qua verstopplekken gaan de makers ver. “Zo installeerden we een nagemaakte toiletpot in een van de huizen. Om de biljetten te vinden, was soms wat breekwerk nodig. De waanzinnigste verstopplek? Een ton zand die vanop een transportband in de woonkamer gespuwd werd. Die bewoners hebben veel werk gehad, maar ze kregen er ook een smak geld voor. Dat het programma werkt, bewijzen de drie awards, waaronder die van ‘Beste comedy/humor-format’ in Cannes. Nog leuker vind ik de verkoop aan Spanje, Portugal, Duitsland en Wallonië. Het programma spreekt aan en wordt massaal gekopieerd op buurtfeesten en scoutsfuiven. Het tweede seizoen is al in de maak.”
La meilleure friterie
Björn Verhelpen
(37), Producer
Met een marktaandeel van 33% en meer dan 1 miljoen views op de socials veroverde La Meilleure Friterie het hart van de Franstalige RTL TVI-kijkers. “Frieten zijn haast een religie in ons land”, zegt Björn Verhelpen. “Toch was een tv-zoektocht naar de meest gepassioneerde friturist nog nooit gebeurd. Meer dan 2.000 mensen nomineerden hun favoriete frituur in Wallonië.
Lees meer
La Meilleure friterie
Björn Verhelpen
(37), Producer
“Kijkers reden heel Wallonië door om frieten te testen”
Met een marktaandeel van 33% en meer dan 1 miljoen views op de socials veroverde La Meilleure Friterie het hart van de Franstalige RTL TVI-kijkers. “Frieten zijn haast een religie in ons land”, zegt Björn Verhelpen. “Toch was een tv-zoektocht naar de meest gepassioneerde friturist nog nooit gebeurd. Meer dan 2.000 mensen nomineerden hun favoriete frituur in Wallonië. Na een gigantische casting kwamen we tot een shortlist met twee kandidaten per provincie. De finaletickets werden uitgedeeld door een professionele jury, bijgestaan door friet-lovers die per bus Wallonië doorkruisten. Een van dé succesformules, waar we in seizoen 2 nog sterker op inzetten. We filmden in dezelfde periode als de uitzendingen, dus we konden alleen maar hopen dat het programma zou aanslaan. Vanaf de eerste aflevering waren de kijkers er; uniek voor een donderdagavond. Week na week werd het programma beter. Het leefde ook naast het scherm. Fans reden van Aarlen tot Brussel om zelf de deelnemers te bezoeken. Dan zag je hen frieten breken en checken of de inhoud romig was. Kers op de taart was de grote livefinale, waar een sfeer hing zoals op het WK voetbal. Onvergetelijk.”
Bestemming X
Leen Lombaert
(46), Hoofd Factual TV
Het spelprogramma Bestemming X, waarbij tien deelnemers naar een onbekende locatie roadtrippen, kluisterde gemiddeld 731.000 kijkers aan het scherm. “In uitdagende tv-tijden een ambitieus adventureprogramma ontwikkelen: daar hangt een groot risico aan vast.
Lees meer
Bestemming x
Leen Lombaert
(46), Hoofd factual TV
“Terwijl iedereen voor zekerheden kiest, durft VTM nog te innoveren”
Het spelprogramma Bestemming X, waarbij tien deelnemers naar een onbekende locatie roadtrippen, kluisterde gemiddeld 731.000 kijkers aan het scherm. “In uitdagende tv-tijden een ambitieus adventureprogramma ontwikkelen: daar hangt een groot risico aan vast. Zulke programma’s kosten handenvol geld, zonder een garantie op succes. Alle credits aan productiehuis Geronimo, dat een fantastisch programma heeft gemaakt. Of de champagne hier over de trappen vloeit? Het zit in ons DNA om bescheiden te zijn over onze successen en al snel vooruit te kijken. In alle eerlijkheid hadden we qua kijkcijfers net iets meer gehoopt. Maar een sterk programma draait om meer dan cijfers. Bestemming X lééfde. Het bracht gesprekken op gang, werd massaal meegespeeld via de app en heeft goed gescoord bij jonge mannen: een groep kijkers die we met VTM iets minder makkelijk bereiken. Wie is blijven kijken, heeft graag gekeken. We hebben sterk gesleuteld aan het doorkijkeffect om het tweede seizoen nog dwingender te maken en de emotionele beleving te versterken.” Bestemming X werd onder meer bekroond met de Gouden Roos en nog voor de finale aan vijf landen verkocht, dankzij Gepke Nederlof en haar team. “Dat onze durf internationaal gezien én beloond wordt, maakt me enorm trots”, zegt Leen Lombaert. “Terwijl andere zenders voor zekerheden kiezen, durft VTM te blijven innoveren. We zetten Vlaanderen op de kaart.” Lachend: “Dat mogen we gerust nog wat uitbundiger vieren.”
Burger house
Ine Vanden Eede
(37), Executive Producer
Acht bekende jongeren die from scratch een hamburgerrestaurant uitbaten én daarbij 10.000 euro inzamelen voor een goed doel. Meet Burger House! “Contentgewijs had ik er alle vertrouwen in. Productiehuis Wunderbar wéét hoe ze een sterke shortie moeten maken”, vertelt Ine Vanden Eede.
Lees meer
Burger house
Ine Vanden Eede
(37), Executive Producer
“Acht dagen een eigen restaurant runnen, doe het maar eens”
Acht bekende jongeren die from scratch een hamburgerrestaurant uitbaten én daarbij 10.000 euro inzamelen voor een goed doel. Meet Burger House! “Contentgewijs had ik er alle vertrouwen in. Productiehuis Wunderbar wéét hoe ze een sterke shortie moeten maken”, vertelt Ine Vanden Eede. “Over het praktische aspect heb ik weleens wakker gelegen. Een restaurant opstarten zonder horeca-ervaring, doe het maar eens! Uiteraard werden de kandidaten omringd door een ervaren productieteam dat vanachter de camera meekeek. Je maakt niet alleen een programma, je opent ook echt een restaurant.” Alles moet dus volgens de regels van de kunst verlopen. Coaches Kamal en Loïc hadden een enorme meerwaarde, maar het echte werk was voor de kandidaten. Inkopen doen, de keuken runnen, elke dag twee eetshiften draaien... Chapeau. Op VTM GO losten we elke dag een aflevering, maar de grote meerwaarde was ongetwijfeld de livebeleving. Mensen konden erbij zijn. Binnen twee uur waren alle plaatsen uitverkocht. Op de socials van VTM GO en de kandidaten kon je alles ook achter de schermen meevolgen.
Contentgewijs zat er veel vlees aan. Burger House is met 650.000 views één van de succesvolste exclusieve shorties ooit. Acht dagen lang een restaurant runnen dat geld én acht gesmaakte afleveringen opleverde: het is ons toch maar gelukt.”
Alter Ego
Dorien Rausch
(41), Hoofd programmatie Streamz
Voor sterke Vlaamse fictie moet je bij Streamz zijn. “Naast samenwerkingen met tv-zenders, programmeren we ook onze eigen Streamz Originals. Op 1 december lanceerden we Alter Ego: een high-end mysteriethriller met subtiele scifi-twist die draait rond de vraag: wat als de dood zich onder de mensen begeeft?
Lees meer
Alter Ego
Dorien Rausch
(41), Hoofd programmatie streamz
“Alter Ego heeft een enorm bingewatch-potentieel”
Voor sterke Vlaamse fictie moet je bij Streamz zijn. “Naast samenwerkingen met tv-zenders, programmeren we ook onze eigen Streamz Originals. Op 1 december lanceerden we Alter Ego: een high-end mysteriethriller met subtiele scifi-twist die draait rond de vraag: wat als de dood zich onder de mensen begeeft? We bestelden de reeks al bij de opstart van Streamz in 2020, maar de productie heeft wat hiccups gekend: covid, het financiële plaatje...
Het lange wachten werd gelukkig beloond. Onze klanten hebben in de winterperiode heerlijk kunnen bingen. De helft van de mensen die Alter Ego uitkeek, deed dat binnen zes dagen. In Vlaanderen blijft de reeks nog zeker 1,5 jaar exclusief op Streamz te bekijken. In Nederland is ze intussen aan Videoland verkocht. Alter Ego past perfect bij onze ambitie om elke maand een sterke fictiereeks te releasen. Een mooie mix tussen gevestigde en nieuwe namen is daarvoor essentieel. In Alter Ego staat de populaire Ward Kerremans naast klasbakken als Wouter Hendrickx en Karlijn Sileghem en stellen we ook enkele nieuwe gezichten voor. Streamz wil een springplank zijn voor opkomend talent. Daar zijn we met Alter Ego absoluut in geslaagd.”